Külföld

Négyszázmillió dollárt loptak egyetlen év alatt Észak-Korea állami hackerei

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 5:31

A diktatúra számítógépes bűnözői különféle módszerekkel rabolják ki a virtuális pénztárcákat.

A Chainalysis adatelemző cég friss jelentése szerint az észak-koreai hackerek tavaly legkevesebb hét támadás során közel 400 millió dollár értékű kriptovalutát (digitális pénzt, mint például a bitcoin vagy az ethereum) loptak el – írta a BBC. A jelentés szerint 2021 volt az egyik legsikeresebb év a kommunista diktatúra kiberbűnözői számára. Észak-Korea azonban rendszeresen tagadja, hogy köze lenne a támadásokhoz, amelyek főként befektetési cégeket és tőzsdéket céloztak meg.

„2020 és 2021 között az Észak-Koreához köthető hackertámadások száma négyről hétre ugrott, és az ezekből a hackertámadásokból származó érték 40 százalékkkal nőtt” – áll a Chainalysis jelentésében. A hackerek számos technikát alkalmaztak a lopásra, többek között adathalász-csalikat, kódkihasználásokat és rosszindulatú szoftvereket.

A legsebezhetőbbek azok a virtuális, úgynevezett „forró” pénztárcák („hot wallets”), amelyet az ügyfelek kriptopénzek küldésére és fogadására, illetve pénzük ellenőrzésére használnak.

Ezért sok szakértő azt javasolja, hogy a nagyobb mennyiségű kriptopénzünket „hideg” pénztárcákba helyezzük át, mert szűkebb csatornákon kapcsolódnak az internethez.

A Chainalysis szerint valószínűsíthető, hogy a tavalyi támadások nagy részét az úgynevezett Lazarus-csoport, az Egyesült Államok által szankcionált hackercsoport hajtotta végre. Erről úgy vélik, hogy Észak-Korea elsődleges hírszerző irodájának irányítása alatt áll. A Lazarus-csoportot korábban azzal vádolták, hogy részt vett a –WannaCry" zsarolóprogram-támadásokban, nemzetközi bankok és ügyfélszámlák feltörésében, valamint egy hollywood-i filmstúdió, a Sony Pictures elleni 2014-es kibertámadásokban.

Az elemző cég szerint Észak-Korea gondos pénzmosási műveletekkel váltja készpénzre az ellopott kriptovalutákat. A diktatúrával szembeni szankciókat felügyelő ENSZ-testület azzal vádolta Phenjant, hogy a nemzetközi szankciók elkerülése érdekében lopott pénzeket használ nukleáris és ballisztikusrakéta-programja támogatására. Egyes elemzések szerint az észak-koreai gazdaság 8 százalékát is kiteheti a kiberbűnözésből származó jövedelem, amelyből az ország diktátora, Kim Dzsong Un a rezsimjét finanszírozza.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#hacker#észak-korea#lopás#kriptovaluta#bitcoin

Címlapról ajánljuk